
ИСТОЧНИКИ. БИТВА НА СИТИ (4 марта 1238 г.)
“И поидоша безбожные татарове на Сить противу великому князю Гюргю слышав же княз Юрги с братом своим Святославом и сыновцы своими Василко и Всеволод и Володимером и супруги своими поидоша противу поганых и сступишися обои и бысть сеча зла. И побегоша наши перед иноплеменники и ту убиен был князь Юрий, а Василка яша дланями безбожнии и поведоша в станы свое Се же зло здеяся месяца марта в день на память святою мученику Павла и Оульяны. И ту убиен бысть князь великий Юрьи на Сити на реце и дружины его многи убиша…
А Василка Константиновича ведоша со многою нужею до Шерньского леса и яко сташа станом и нудиша и немало проклятии безбожнии Татарове обычаю поганьскому быти в их воли и воевати с ними но никакоже не покоришася их беззаконью… абье без милости убиен бысть и повержену на лесе…
принесоша Василка и положиша и в храмы святыя Богородицы в Ростове идеже и мати его лежит тогда же принесоша голову великого князя Георгия и вложиша ю в гроб к своему телу”
Лаврентьевская летопись.
“Инии же погнашася по Юрьи князи на Ярославль. Князь же Юрьи посла Дорожа в просокы в 3-хъ 1000-хъ; и прибежа Дорож и рече: «а уже, княже, обогнули нас около». И нача князъ полкъ ставити около себе, и се внезапу татарове приспеша; князь же не успевъ ничтоже, побеже; и бы на реце Сити, и постигоша и, и животъ свои сконча ту. Богъ же весть, како скончася: немало бо глаголют о немь инии.”
Новгородская первая летопись.
“Юрьи же княь отавивъ сыне свои во Володимире и княгиню изииде изъ града и совокоупляющоу емоу возле себе вои и не имеющоу сторожии изъеханъ бы безаконьнымъ Боурондаема всь городъ изгона и самого Юрыа оубиша.”
Ипатьевская летопись.
“Эмир этой районы Ванке Юрку [Георгий] бежал и ушел в лес; его также поймали и убили.”
Рашид-ад-Дин. Сборник летописей.